Zdrava prehrana je tisto, kar naše telo potrebuje, četudi zaradi želje po nezdravi hrani, polni maščobe in sladkorja, na to večkrat pozabimo. Večina ljudi danes se ne prehranjuje ravno zdravo, četudi imamo v sodobnem času na voljo veliko večje možnosti za raznolikost naše prehrane ter boljši dostop do nje.

Kaj je zdrava prehrana?

Čeprav na to vprašanje obstajajo različni odgovori, pa vsi vsaj približno vemo, kaj bi bilo zdravo jesti za nas. Sadje in zelenjava vsekakor spadata v to kategorijo, pri čemer je zelenjava bolj primerna, saj vsebuje manj sladkorja.

Zelo pomemben je tudi izvor sadja in zelenjave, pri čemer je najbolje uživati tisto hrano, ki zraste na našem vrtičku ali njivi, če to ni možno, pa je treba paziti na ekološki izvor. V nasprotnem primeru skupaj z vitamini, minerali in ostalimi snovmi, ki jih naše telo potrebuje za pravilno delovanje, dobimo tudi škodljive snovi – ostanke škropiv in pesticidov, težke kovine in podobno, kar po nepotrebnem obremeni naše telo.

Poleg tega je treba paziti na to, da ne pretiravamo s količino sladkorja, maščobe in ogljikovih hidratov. Prav slednji se namreč največkrat znajdejo na našem jedilniku, in to po možnosti v najbolj osiromašeni obliki – v obliki bele moke. Veliko bolj primerna izbira so različna žita, prosena kaša, kvinoja in podobno, prav tako pa je pomembno, da poskrbimo za dovoljšni vnos beljakovin. Pri tem so nam v veliko pomoč lahko stročnice, ki so pomemben dodatek na prav vsakem jedilniku.

Ali naše telo potrebuje tudi prehranske dodatke?

Kljub skrbnemu načrtovanju jedilnika in pazljivosti pri tem, kaj uvrstimo nanj, pa se še vedno lahko zgodi, da naše telo kakšne od snovi nima dovolj oziroma mu te primanjkuje. Vedeti je treba, da tvorba določenih snovi z leti upada, zato nam jih kljub ustrezni prehrani v telesu lahko primanjkuje. V primeru, da imamo kakršne koli težave, se slabo počutimo itd., je pametno razmisliti o prehranskih dodatkih. V primeru, da se v svojem telesu odlično počutimo, pa ti seveda niso potrebni.