Vitamin D3 za otroke je vsekakor pomemben vitamin. V telesu ima namreč pomembno vlogo, zaradi česar je treba poskrbeti za to, da ga ima naše telo dovolj. Priporočen dnevni vnos se za otroke in odrasle razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo glede na letni čas – zaradi različne izpostavljenosti sončni svetlobi, od česar je odvisno, koliko tega vitamina bo naše telo lahko proizvedlo samo.


Dojenčki do enega leta

Vitamin D3 za otroke je priporočljiv že za dojenčke. Jemali naj bi ga do prvega leta starosti. Pri tem je priporočena količina za dnevni vnos 400 IE oziroma 10 miligramov. Dojenčku ga dodajamo v obliki kapljic, ki jih običajno prepiše že zdravnik v porodnišnici oziroma otrokov pediater. Če dojenčku predpisane kapljice slučajno povzročajo prebavne težave ali krče, je dobro preizkusiti že kakšnega drugega proizvajalca oziroma se o tem posvetovati z otrokovim pediatrom, ki vam bo znal ustrezno svetovati in pomagati.


Otroci do 15. leta

Tudi ko je otrok starejši od enega leta je še vedno dobro prehrani dodajati vitamin D3 za otroke. Pri tem se njegove potrebe praktično podvojijo, saj samo 10 miligramov ni več dovolj, ampak otrok potrebuje kar 20 miligramov tega vitamina – to je toliko, kot potrebujejo tudi odrasli, torej gre za precej velik dnevni vnos.


Večini vitamina D primanjkuje

Dejstvo je, da gre za pomemben vitamin in da ga na naši geografski legi v zimskem času težko dobimo dovolj zgolj in samo s sončnimi žarki. Če bi dobili dovolj sonca, ga je naše telo sicer sposobno tvoriti samo, vendar pa žal to običajno ni možno, zato marsikomu – tako otroku kot odraslemu – D vitamina primanjkuje. Poleti oziroma od pomladi do jeseni se sicer ni treba posebej izpostavljati soncu, pa bomo verjetno vseeno dobili dovolj tega vitamina, saj je dovolj že kratka izpostavljenost sončnim žarkom, da ga naše telo začne tvoriti sami. Drugače pa je v jesenskem in zimskem času, ko to ni možno – takrat je zato pametno poseči po prehranskem dodatku. To naj bo izbrano tako:

  • da je kakovostno,
  • da je primerno glede na starost otroka,
  • da zadosti potrebi po vitaminu D pri določeni starosti otroka.