Vsak voznik, ki je že opravil nekaj kilometrov na svojem motorju, se zaveda, da je vetrobransko steklo odlična naložba. Za skoraj vsak model motorja obstaja ogromna izbira različnih stekel, ki imajo različne značilnosti. Katere značilnosti potrebujemo je predvsem odvisno od našega načina vožnje ter kaj pričakujemo od motorja. Poglejmo si skupaj na kaj moramo biti previdni pri nakupu in kako se lažje znajdemo med vso ponudbo.

Zakaj potrebujemo stekla za motorje?

Vetrobranska stekla za motorje so velikokrat spregledana motoristična oprema, ki nam močno olajšajo vožnjo po dolgih poteh. Velikokrat lahko nakup napačnega stekla pokvari lepo obliko zaradi katere smo se zaljubili v naš motor. Tudi če nam steklo spremeni izgled motorja, mu bomo hvaležni po dolgih urah vožnje, saj se žuželke in deževne kaplje nam ne bodo nabirale na vizirju čelade. Tega se zaveda veliko voznikov, saj so vetrobranska stekla zelo zaželena nadgradnja motorjev vseh vrst.

Kaj so prednosti?

Nakup vetrobranskega stekla za naš motor nam bo prinesel številne prednosti za katere bomo hvaležni. Med te prednosti štejemo:

  • Zaščita pred majhnimi predmeti v ozračju

Žuželke, kamni, pesek in prah so same nekateri izmed nadlog, ki nam lahko otežijo vožnjo. Taka nesnaga se nam nabira na vizirju čelade, nam zastira pogled na cesto in otežuje vožnjo. Vetrobransko steklo nas ščiti pred temi vplivi in nam omogoča lažjo vožnjo.

  • Zmanjšujemo utrujenost zaradi vetra

Močan veter nas lahko resno utrudi med vožnjo. To je posebej uvidevno, če se dalj časa vozimo in bojujemo proti vetru. Vetrobransko steklo za motorje nas ščiti pred udarci vetra, da lahko manj utrujeni prispemo na cilj.

Stil in zaščita stekel za motorje

V svetu zaščitnih stekel se pojavljata dva glavni lastnosti, ki nas bodo prisilile v izbor. Te dve lastnosti sta stil in zaščita. Vetrobranska stekla, ki nudijo najvišji nivo zaščite, morda ne bodo izgledala tako dobro, kot pa tista stekla, ki so narejena zato, da naredijo naš motor bolj privlačen na pogled. Vsekakor gre za zelo pomemben del motoristične opreme.

Ko izbiramo steklo zase se torej vprašajmo kaj res potrebujemo. Večjo zaščito ali boljši izgled? Večino voznikov, ki vozi vsakodnevno, se raje odloči za zaščito. Če pa uporabljamo motor za večinoma kratke razdalje, ni nič narobe, če si izberemo na izgled bolj privlačno vetrobransko steklo. Lahko pa se seveda odločimo za oba. Če si izberemo steklo z mehanizmom, ki ne zahteva orodja, da ga pritrdimo in odstranimo, imamo lahko najboljše iz obeh svetov. Za dolgo vožnje namestimo tistega, ki nudi največ zaščite, za kratke vožnje pa tistega, ki izgleda najbolje.