oblikovanje spletnih strani

Oblikovanje spletnih strani mora biti zelo premišljeno, saj je ravno to danes tisto, kar lahko loči uspešno stran od manj uspešne. Ste se kdaj vprašali, na koliko strani vsak dan kliknete in zakaj nekatere zaprete takoj, ko jih obiščete? Zakaj na nekaterih straneh ostanete dlje časa ali se nanje vračate, medtem ko to za druge ne velja in vam nikakor ne ostanejo v spominu? Kaj je tisto, zaradi česar vam neka stran ni všeč? Velikokrat je razlog za to tudi slab ali zelo nepregleden design, nejasna struktura spletne strani, nezmožnost dostopanja do menijev in tako dalje. Torej to, da stran nudi slabo uporabniško izkušnjo.

To je še posebej pogosto, ko po spletu brskamo na pametnem telefonu. Takrat se dobro zavemo, kako pomembno je kakovostno oblikovanje spletnih strani. Velikokrat se recimo zgodi, da obvestilo o piškotkih prekriva celoten zaslon ali je od njega delo večje, zato ga je zelo težko ali celo nemogoče izklopiti ali potrditi. Marsikdaj na pametnem telefonu ni možno dostopati do menijev ali pa je to oteženo, pogoste so tudi prevelike fotografije ali drugi elementi na strani in še bi lahko naštevali.

Ena od temeljnih zahtev sodobnega spletnega designa je danes tako imenovani responsive design, a žal je še veliko spletnih strani, pri katerih se to ne upošteva. Zaradi tega je uporabniška izkušnja na pametnem telefonu ali tablici lahko popolnoma drugačna in veliko slabša, kot pri tistem uporabniku, ki uporablja osebni računalnik ali prenosnik. Responsive design omogoča prilagajanje oblike spletne strani velikosti zaslona, na katerem si jo uporabnik ogleduje. To pomeni, da lahko uporabnik stran uporablja na kateri koli napravi, in prav povsod bo uporabniška izkušnja odlična.

Seveda pa mora oblikovanje spletnih strani poskrbeti tudi za privlačno predstavljeno vsebino. Velike in skrbno izbrane fotografije so tako zelo pomemben element, pa tudi barvna shema, razmerja med posameznimi elementi in drugi detajli, ki poskrbijo za prvovrsten in všečen design. Če si tudi vi želite, da bi bila vaša internetna stran oblikovana tako oziroma čim bolj sodobno, obiščite vendi.digital, kjer vam lahko stran zelo kvalitetno izdelajo in poskrbijo tudi za njen design!