Eden izmed vprašanj s katerim se soočajo novopečeni starši je tudi kdaj im kam odpeljati novorojenčka na sprehod. Še nedavno tega je veljalo pravilo, da naj bo otrok doma vsaj en teden po vrnitvi domov. Zadnje čase pa pediatri, psihologi in strokovnjaki s področja otrok svetujejo, da naj otroka na zrak peljemo čim prej, če je le vreme temu primerno. Ti lepi jesenski dnevi, ki niso ne pretopli ne prehladni, kar kličejo k sproščujočimi sprehodi v naravi. Večina otrok najhitreje zaspi in tudi najdlje spi v avtomobilu ali pri sproščujoči vožnji v košari vozička. Ker se vam bo svet po prihodu dojenčka resnično obrnil na glavo bodo ti trenutki sprostitve še kako prav prišli.

Za sproščujoč sprehod po naravi pa potrebujete pravi otroški voziček. V naravi srečujemo slabše poti, polne neravnin, ki večinoma niso utrjene, zato se nikar ne podajte na takšen sprehod z vsakim vozičkom, saj bodo iz užitka spremenili v moro.

Za sprehod v naravi izberite 3-kolesnik

Otroški vozički, ki so primerni za takšne, po navadi gozdne poti, morajo imeti obvezno velika kolesa. Velikost koles je najpomembnejši element pri udobni vožnji otroka in vašem užitku na sprehodu. Na takšnih sprehodih se najbolje obnesejo tri-kolesniki, saj se zaradi enojnega kolesa spredaj veliko lažje prilagajajo izboklinam in neravninam na poti. No ja, zelo pomembno je tudi samo vzmetenje, ki ga premore otroški voziček. Najboljši imajo nastavljivo in s tem sami lahko prilagajate trdoto vzmetenja glede na svoje potrebe. Te pa so odvisne od teže otroka, tip podlage po kateri vozite ter tudi ali je vožnja počasna ali hitrejša. Če ste na poti hitrejši in načrtujete pot tudi čez kakšne mejo potem izberite čim večji voziček, saj je tak bistveno bolj stabilen in res ne želite kje prevrniti vašega otroka.

Ko vas ustavi predrta guma

Skoraj enako kot na poti vas lahko doleti tudi na sprehodu. Predstavljajte si, da ste nekaj kilometrov od doma in na brezpotju predrete gumo. Verjemite, to je šok. Čeprav so vozički opremljeni z majhno tlačilko boste za pot nazaj s predrto gumo potrebovali ogromno časa, sploh če jo bo potrebno večkrat ponovno polniti. Ker taki primeri niso bili ravno redki se proizvajalci že kar nekaj časa ubadajo s tem, kako nadomestiti napihljive gume z nečim enakovrednim, a da v njih ni zraka. Peg Perego se je temu z najnovejšimi kolesi Soft-Ride temu zelo približal. Zato je otroški voziček Book Cross dokaj priljubljen, po njemu pa z veseljem posegajo ravno tisti, ki so že imeli težave s kolesi v preteklosti.

Ročna zavora za varnejšo pot

Ker so otroški vozički namenjeni brezpotjem, tako kot avtomobili, robustnejši in težji so v določenih primerih zelo težki za obvladovanje. Tu gre predvsem za vožnjo navzdol. Nikakor ne izberite vozička, ki nima na ročki za potiskanje ročne zavore s katerimi ustavljate voziček pri vožnji navzdol. Z njo bo vaša in otrokova vožnja bistveno varnejša.

Ne pozabite obvezne opreme

V teh lepih jesenskih dnevih ob nabiranju kostanja se lahko prav hitro zgodi, da vas preseneti kaj na poti. Ko sonce pade nižje se zelo hitro ohladi. Zeto ne pozabite s sabo vzeti vse dodatne opreme, ki je praviloma dobite ob nakupu vozička, tople prevleke za noge, dežne prevleke in seveda previjalne torbe. Tudi hrano in pijačo za vašega sončka pripravite in že ste pripravljeni za nepozabne trenutke.