Ste končno uredili svoj delovni kotiček, si morda celo omislili svojo lastno pisarno ali pa le pospravljate delovno mizo? Potem ste zagotovo preložili že kup papirjev, ki so, hočeš ali ne, nujen del pisarniškega dela. Prave pisarne oziroma delovnega kotička brez tiskalnika ni, prav nič pa ti ne pomaga, če imaš tiskalnik, če nimaš papirja za tiskanje. Danes bomo spregovorili o papirju, kajti papir za tiskanje je osnovni pisarniški material, ki ga mnogi jemljejo za samoumevnega, pa ga ne bi smeli. Šele ko se enkrat lotimo urejanja ali pospravljanja pisarne nam postane zakaj.

Papir je tanek material, ki je sestavljen iz prepleta vlaknin, na katerega se lahko piše, riše, tiska in slika. Dandanes uporabljamo papir narejen iz celuloze in polnil, bolj fin papir pa je narejen celo iz vlaken bombaža. Prvi papir iz rastlinskih vlaken so naredili na Kitajskem 180 let pred našim štetjem. Papir iz celuloze pridelamo tako, da posekamo drevo, ga zmeljemo in drevesno kašo namočimo v kislino. Lahko pa celulozo pridobimo iz starega in recikliranega papirja in s tem porabimo manj elektrike in vode, pridelava pa je bolj čista in ekološka. S tem tudi ohranjamo drevesa, zato je pomembno, da se zavedamo, kako pomembno je recikliranje papirja, na kar želimo opozoriti tudi danes.

Izbira je namreč vaša in vaše povpraševanje in vaši nakupi vplivajo na delovanje proizvajalcev, zato vas pozivamo, da sprejemate bolj ozaveščene odločitve in se odločite za nakup recikliranega papirja za tiskanje. Kajti nihče ne bo opazil in nikomur zares ni pomembno kakšen papir uporabite za tiskanje pogodbe, na okolju in naravi, na zraku, ki ga dihamo mi in ga bodo še generacije za nami, pa se to pozna in to zelo. Tako majhna odločitev za vas, pa tako velika posledica za cel svet in vse generacije. Če se že ne morete odločiti za nakup v celoti recikliranega papirja za tiskanje, lahko kupite mešanega, kombinacijo recikliranega in nerecikliranega. Boste poskusili?