Ste kot otrok zamudili svojo priložnost za zobni aparat, saj vas je bilo sram pred vrstniki, zdaj pa vam je žal in želite urediti svoje zobe tako, da se boste s ponosom smejali? Naj vam sporočimo dobro novico, nikoli ni prepozno in kadarkoli se lahko odločite in spremenite svoj nasmeh. Vam je zdaj še bolj nerodno kot prej in si mislite, da so zobni aparati za otroke in najstnike in da nikakor ne morete izgledati profesionalno z zobnim aparatom pri teh letih? Naj vam povemo še eno odlično novico, obstajajo nevidni zobni aparati. Ja, prav ste slišali, obstaja nevidni zobni aparat. Pravzaprav je več možnosti, kako narediti vaš aparat za zobe neviden (npr, Invisalign). Oglejmo si jih.

Prva možnost je, da vam vaš ortodont zobni aparat namesti na notranjo stran zob, kar pomeni, da se nikakor ne bo videl, ko se boste nasmejali, saj bo skrit. Tako si lahko omislite popolnoma normalen fiksni zobni aparat, ki pa ne bo opazen. Tehniki teh aparatov se reče lingvalna tehnika, to pa zato, ker je nameščen na notranji oziroma lingvalni strani zob. Sama namestitev takega aparata je zahtevna, sam položaj takega zobnega aparata pa lahko pacienta tudi precej moti, tudi ustna higiena je v tem primeru precej zahtevna.
Ker ima lingvalna tehnika precej slabosti, ki jih je potrebno upoštevati, je bolje, če razmislimo še o drugih možnostih. Ena od teh je, da se odločite za fiksni zobni aparat, ki pa ni kovinski in posledično zelo opazen ampak brezbarven keramičen oziroma brezbarven plastičen. Bolj so priporočljivi slednji, saj so bolj varni pri odstranjevanju, prvi namreč lahko poškodujejo zobno sklenino.

Zadnje čase pa na popularnosti pridobivajo predvsem nevidni plastični aparati imenovani invisalign. Gre za termoplastične folije, s katerimi lahko premikamo zobe v želeni položaj, toda niso primerne za izjemno zahtevne primere. Premikanje zob po tem modelu poteka tako, da se naredi odtis zob in model za idealno postavitev pacientovih zob. Po slednjem modelu se naredi folija, ki se nato pacientu pritrdi na zobe in jih premika v idealno postavitev. Res je, da je prednost te oblike ta, da je aparat precej neviden, ima pa tudi ta oblika razne pomankljivosti. Ni uspešna pri večjih nepravilnostih in je veliko dražja od ostalih.

Predstavili smo vam različne oblike nevidnih zobnih aparatov, tako da nimate več izgovorov, da ne morete urediti svojega nasmeha, ker vas je sram zaradi zobnega aparata, sedaj se morate le še odločiti katero obliko boste izbrali in poklicati ortodonta, ki ste ga izbrali.