Imate lastno podjetje? Potem gotovo skoraj nikoli ne koristite bolniške odsotnosti – nekaj mora biti hudo narobe, da ostanete doma, saj si tega ne morete privoščiti oziroma ste podjetju preveč predani. Z vašimi zaposlenimi pa ni tako. Nekateri so redko bolni, za druge se zdi, da bi bilo potrebno najeti detektiva za preverjanje bolniške odsotnosti ter tako preveriti, ali je z njimi res kaj narobe, ali pa so samo leni in vas izkoriščajo.

Najeti detektiva za preverjanje bolniške odsotnosti?

Pravzaprav zamisel ni tako slaba. In tudi povsem izvedljiva je. Preverjanje aktivnosti oseb, ki so uradno bolne in nezmožne dela, je ena precej pogostih dejavnosti zasebnih detektivov, ki se še kako obnese.

Je res potreben detektiv?

Kot delodajalec boste verjetno sami začutili, da morda ni vse tako, kot bi moralo biti, ali pa vam bo to omenila oseba, ki je neposredno nadrejena delavcu, ki je pogosto odsoten. Kadar gre za resnično zdravstveno težavo, ki se ponavlja, ali za kronično bolezen, se več odsotnosti vsekakor razume, prav tako ob nezgodah in nevarnih akutnih boleznih. Če se poraja sum, da z delavcem ni nič narobe, temveč ima zgolj odpor do dela, se mu zdi, da mu bolniška pripada za vsak prehlad, ali pa že na splošno nima pozitivnega odnosa do svoje službe. Pa se marsikateri delodajalec odloči najeti detektiva za preverjanje bolniške odsotnosti. Zaposlovanje osebe, ki ni delovna in nam s stalno odsotnostjo povzroča poslovno škodo, je namreč nesmiselno. Potrebno jo je odpustiti, kar pa je včasih težko, saj pri nas zakonodaja in sindikati žal ščitijo tudi takšne ljudi. In rešitev?najeti detektiva za preverjanje bolniške odsotnosti, ki dejansko pridobi podatke o tem, kaj navidezno bolna oseba počne, kje se giblje in podobno. To je lahko dobra osnova, da jo nazadnje odpustimo, s tem pa prihranimo stroške tako sebi kot zdravstveni zavarovalnici. Tudi državo namreč ljudje na neupravičenih bolniških stanejo kar veliko – tako tisti, ki jim zdravstvena zavarovalnica izplačuje bolniško, kot tisti, ki so sicer zaposleni v državnih službah, pa so dejansko ves čas doma, bolni in nezmožni dela.