Ko kupujete nov tiskalnik, je treba preučiti kar nekaj ponudbe na trgu ter pretehtati svoje potrebe, saj se bomo samo tako lahko pravilno odločili in kasneje ne bomo obžalovali nakupa. Tiskalnik je danes nepogrešljivo orodje vsakega doma, da o pisarnah in drugih podobnih okoljih sploh ne govorimo. Večina potrošnikov, ki se odloča za nakup novega tiskalnika, se najprej vpraša, ali bo za njihove potrebe bolje služil laserski ali brizgalni (ink-jet) tiskalnik. Za lažjo odločitev si poglejmo prednosti laserskih tiskalnikov.

Laserski tiskalniki so, odkar so prišli na trg in so postali cenovno dostopni, zelo hvaležni pripomočki. V povprečju veliko hitrejši od brizgalnih, saj natisnejo cca. 30 strani na minuto, a ta številka je povprečna, saj je hitrost tiskanja odvisna tudi od kvalitete in cenovnega razreda tiskalnika. Če vam je pri tiskanju pomembna hitrost, so laserske naprave gotovo boljša izbira. Potem pretehtajte tudi to, ali boste tiskali večinoma črno-belo ali boste veliko tiskali v barvah. Kartuše brizgalnih tiskalnikov so na prvi pogled veliko bolj cenovno ugodne kot tonerji za laserje, vendar je tudi število natisnjenih strani na brizgalnem tiskalniku veliko nižje od tistih, ki so natisnjene na laserju. Če spet vzamemo neko povprečje: laserski tiskalnik nam bo tudi z bolj poceni tonerjem natisnil približno 1000 strani (odvisno seveda koliko teh bo barvnih in koliko ČB), medtem ko bomo na ink-jet tiskalnik ob enaki uporabi natisnili približno 10-krat manj strani. V praksi to pomeni, da je cena izpisa na stran nižja pri laserskem kot brizgalnem tiskalniku, čeprav je začetna »investicija« v laserja nekoliko višja.

Praksa tudi kaže, da imajo laserski tiskalniki daljšo življenjsko dobo od brizgalnih in da je z njimi manj težav. Največkrat tudi zaradi tega, ker imajo slednji velikokrat dodane še druge funkcije (kopiranje, skeniranje, fax…). Vsekakor pa mora na vašo odločitev najbolj vplivati končna namembnost tiskalnika.