Kakšno rešetko izbrati za betonske kanalete ali kot jih imenujejo naši sosedje, betonske kanalice? Pri tem imate na izbiro veliko različnih možnosti, pri čemer pa je vrsta rešetke najbolj pogojena s tem, za kakšen model betonske kanalete se odločite. To je odvisno od tega, za kakšen tip površine gre, pa tudi od ostalih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na to, kakšen sistem odvodnjavanja meteorne vode sploh potrebujete.

Različni tipi rešetk

Betonske kanalete so lahko pokrite z različnimi tipi rešetk. Te se razlikujejo tako po obliki kot tudi po ostalih lastnostih. Ena od bistvenih lastnosti je zagotovo material, iz katerega so narejene. Ta mora biti zagotovo čim bolj odporen in vzdržljiv, saj bo kot del sistema za odvodnjavanje meteorne vode izpostavljen različnim zunanjim dejavnikom in obremenitvam.

Proizvajalci zato običajno izberejo kovinske materiale, ki se dobro obnesejo za zunanjo uporabo, v zadnjem času pa jih pogosto nadomeščajo tudi različne zelo odporne umetne mase, ki so narejen iz plastičnega kompozita. Tak material je ne samo zelo odporen, ampak ima tudi nadvse dolgo življenjsko dobo oziroma je praktično trajen.

Poleg tega pa izbira materiala zagotovo vpliva tudi na videz same rešetke – pri določenih vrstah površin, kot so na primer dvorišča zasebnih hiš, je končni videz rešetk vsekakor pomemben, saj vpliva na urejen videz okolice.

Sistem side-lock

Rešetka je namenjena temu, da v betonske kanalete ne zaidejo različne smeti, umazanija, listje in podoben odpadni material, ki bi lahko zamašil sistem za odvodnjavanje. Kljub temu pa skozi odprtine rešetke včasih še vedno zaide kakšen list, vejica, kamenček, smet ali kaj drugega. Zato je vsake toliko časa rešetko dobro odstraniti ter očistiti notranjost kanalete vsega odpadnega materiala, ki se je nabral v njej. Da bo takšno čiščenje lažje in ga boste lahko opravili skorajda mimogrede, so v nemškem podjetju Hauraton, ki izdeluje sisteme za odvodnjavanje, uvedli posebno inovativen sistem side-lock, ki omogoča enostavno pritrditev in snemanje rešetke. Rešetka bo namreč pritrjena zelo hitro, pri tem pa ne boste potrebovali nobenega orodja, enako pa velja tudi za snemanje rešetke.